14. syyskuuta 2013
Cally alkoi olla jo sujut uuteen talliin muuttamisen kanssa, sillä se ei enää säikkynyt jokaista ääntä ja liikettä taluttaessani sen tarhoilta talliin. Tamma asettui tallin käytävälle, johon sen jätin molemmilta puolilta kiinnitettynä. Hain hoitolaukun, estesatulan, päävehkeet ja suojat kaapistani, nappasin itselleni kypärän ja saappaat, jonka jälkeen palasin takaisin Callyn luokse. Laskin tavarat käsistäni ja aloin harjaamaan suhteellisen puhdasta rautiasta rauhallisin liikkein.
Kun oli käynyt tamman karvapeitteen lävitse ensin kumisualla, sitten pölyharjalla ja lopuksi vielä pehmeällä harjalla, puhdistin vielä kaviot ja selvitin jouhet huolellisesti. Cally seisoi yllättävän rauhassa ja lepuutti toista takajalkaansa koko toimenpiteen ajan. Seuraavaksi laitoin liilat jännesuojat etu- ja takajalkoihin ja pujotin valkoiset kumiputsit tamman etukavioiden yli. Sovitin satulan ja -huovan hyvin rautiaan selkään, kiinnitin vatsapanssarin ja pujotin martingaalin pään ylise kaulalle. Kiinnitin soljet satulan etuosassa oleviin metallilenkkeihin sekä yhden vatsapanssarissa olevaan solkeen. Laitoin oman kypäräni päähäni ja vaihdoin tallitennarit ratsastussaappaisiin. Cally alkoi tässä vaiheessa jo heräilemään päiväuniltaan ja kuopaisi vaativasti lattiaa etusellaan.
Irroitin riimun käytävän naruista sekä tamman päästä. Pujotin meksikolaiset Callyn päähän, kiinnitin soljet ja laitoin ohjat martingaalien lenkeistä läpi.
Päästyäni rautiaan selkään tallipihassa se askelsi jo reippaan energisesti kohti maastopolkuja. Kenstonissa ei ymmärtääkseni ollut virallista maastoesterataa, mutta olin luottavaisin mielin siitä, että löytäisimme luonnonmukaisia esteitä, kunhan vain etsisimme tarpeeksi. Kymmenisen minuuttia käveltyämme kannustin Callyn reippaaseen raviin ja kevensin askeleen tahtiin. Maastomaisema oli kauniin vehreää vielä tähänkin aikaan vuodesta. Saavuimme jyrkän ylämäen juureen ja kannustin Callyn laukkaan, johon se pongahti heti pohkeesta. Nousin kevyeeseen istuntaan ja annoin tamman työstää takapään lihaksiaan viedessään meidän tasaisesti ylämäen päälle. Se oli aivan mahtava tunne, kaikki hevosen lihaksisto käytössä ja korvat innokkaasti eteen suunnattuina. Hyvää mielijumppaa koulutuuppausten keskellä. Mäen päällä siirryimme takaisin raviin ja ravasimme paljon loivempaa alamäkeä rennossa askeleessa. Silmäilin jatkuvasti ympäristöä, jos löytäisin vaikka hyvän maastoesteen ja ennenpitkään sellainen osuikin silmiini.
Pienen luonnonniityn keskelle oli kaatunut suuri tammi, jonka oksat olivat jo aikoja sitten pudottaneet lehtensä. Ravasin niityn keskelle Callyn kanssa, pysäytin tamman ja jalkauduin tarkistaakseni pohjan paremmin. Yhtään ketunkoloa en löytänyt ja muutenkin pohja tuntui näin muutaman viikon auringonpaisteen jälkeen oikein sopivalta. Nousin uudelleen läsipään satulaan ja se steppasi jo innoissaan allani. Käytin niittyä hetken hyväkseni ratsastaakseni rautiaan kunnolla läpi, ravasin kumpaankin suuntaan ja taivuttelin sitä reilusti. Laukan kävin läpi myös kumpaankin suuntaan ja hyvän rytmin löydettyäni siirryimme tukin hyppylinjalle. Hevonen allani kohosi metrin ylöspäin, sen takajalat leipoivat niityn pohjaa täydellä lihasmassalla ja lähti hyppyyn täydelliseltä etäisyydeltä. Esteen jälkeen sain kokea pari ilopukkia, mutta ne olivat niin pieniä, että tuskin edes heilahdin satulassa. Käännyin ympyrälinjalla takaisin ja hyppäsin esteen vielä pariin otteeseen. Cally oli virheetön hypyissään.
Jatkoimme matkaa ravissa ja löysimme pienelle purolle, jonka pientareella oli suurehko kivi, jonka yli pystyi hyppäämään helposti. Toin Callyn siihen laukassa, tamma loikkasi kiven yli suurella hypyllä ja laskeutui puron pohjalle. Käänsin tamman loivasti niin, että laukkasimme vedessä hyvän matkaa vastavirtaan. Vettä oli vain kymmenisen senttiä, mutta vastus oli niin kova, että rautias alkoi pian puuskuttamaan ja siirryimme käyntiin.
Loppumaaston kävelimme ja ravasimme metsäpolkuja pitkin, Cally kulki rentona ja tyytyväisen näköisenä. Tallipihassa arvioin vielä, että pitikö minun mennä kentälle hetkeksi kävelemään, vai pystyimmekö menemään suoraan talliin. Tamma ei huohottanut, eikä sen karva ollut enää täysin märkä, joten ohjasin neidin tallin edustalle ja hyppäsin alas selästä.
Taputin hiostunutta kaulaa, nostin jalustimet ylös ja löysäsin satulavyötä. Talutin tamman sisälle, nappasin riimun ja narun karsinan edestä ja kuljin suoraan pesupaikalle. Irroitin suitset Callyn päästä, vaihdoin ne riimuun ja riisuin loput varusteet rautiaan selästä. Kuljetin varusteet roikkumaan varustehuoneeseen, siellä ne odottaisivat hetken pesua, menin takaisin pesupaikalle ja letkutin hiostuneen tamman haalealla vedellä kokonaan läpi. Kuivattuani suurimmat vedet pois hikiviilalla laitoin ohuen verkkoloimen Callyn selkään, kuivasin jalat pyyhkeellä ja hieroin niihin kaksiteho linimenttiä. Käärin lämpöpintelit Callyn jalkoihin ja kirjoitin lapun aamuruokkijalle, että ottaisi pintelit pois ennen tarhaan viemistä. Talutin Callyn karsinaan ja heitin sille sylillisen heinää mutusteltavaksi, jottei se ihan heti kellahtaisi piehtaroimaan.
Puhdistin pikaisesti tamman varusteet, heitin satulahuovan pyykkikoriin ja sitten kävin rehuhuoneessa valmistamassa Callyn mössöt.
Vein valmiit mössöämpärit ruokintahuoneeseen, ämpäreiden kansissa luki Callyn nimi, joka erotti ne muista liiloista ämpäreistä selvästi. Hain vielä ohuen fleeceloimen tamman varustekaapista, jonka vaihdoin verkkoloimeen, koska ulkona oli jo vähän viileää, enkä halunnut herkän tammani saavan mitään flunssan tapaista.